Epoksi esaslı kaplamalarda meydana gelen hasarları tamir etmek mümkündür. Bu tamirat hasarlı kısımları yüzeyden kaldırıp yerine yeniden kaplama yapılarak giderilir, fakat daha önce kullanılmış olan kaplama yüzeyindeki kirlenme sebebi ile yapılan yenileme işleminde renk farkı gözlenebilir.
Epoksi esaslı ürünler kimyasal reaksiyonunu tamamladıktan sonra yani son kuruma gerçekleştikten sonra hiçbir şekilde sudan etkilenmezler. Epoksi ürünlerin suya karşı dayanımı çok yüksektir bu sebeple aynı zamanda su yalıtım ürünleri olarak da kullanılırlar. Sürekli suya maruz kalan alanlarda (su depoları, gemi gövdeleri, havuzlar vb.) doğru ürün seçimine dikkat etmek gerekir aksi takdirde üzücü sonuçlar doğabilir.
Epoksi reçinesi yapışma performansı çok güçlü olan kimyasal malzemelerden biridir ve harici bir sorun olmadığı sürece yapıştıkları yüzeyden ayrılmazlar. Kaplama ve boya malzemeleri üretiminde üretici firmanın doğru hammaddeyi seçerek üretim yapması gerekmektedir. Epoksi ürünlerde bahsedilen sorun genellikle uygulama hatalarından kaynaklı olarak meydana gelir, bu sorunların oluşmaması için yüzey hazırlıklarının üreticilerin belirlediği şekilde ve tam bir profesyonellik içerisinde yapılması icap eder. Epoksi kaplama ve boya uygulamalarında en önemli aşama yüzey hazırlığıdır. Yüzey hazırlığında yapılacak bir hata epoksi ürünlerin yüzeyden kopmasına neden olabilir.
Epoksi reçineler üç ana başlık altında üretilirler bunlar solventli, solventsiz ve su bazlı reçine gruplarıdır. Solventler genel olarak insan sağlığına olumsuz etkileri olduğu düşünülen kimyasal malzemelerdir bu sebeple solvent içeren ürünlerin insan faktörünün etkin olduğu ortamlarda kullanılması tavsiye edilmez. Solventsiz ve su sazlı epoksi reçineler ise hiçbir şekilde insan sağlığına olumsuz etki edecek zararlı maddeler içermezler, dolayısıyla bu iki grup reçinelerden üretilmiş ürünleri güvenle kullanabilirsiniz.
Asıl kullanım alanı endüstriyel yapılar olan epoksi ve poliüretan zemin kaplamaları, günümüzde çok çeşitli renk alternatifleri, eksiz bir yapıda oluşları, temizlenmelerindeki kolaylıkları vb. özelliklerinden dolayı, her türlü yapıda dekoratif amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Yapınızın zeminini epoksi türü bir malzeme ile kaplatmaya karar verdiğinizde karşınıza epoksi ve poliüretan kaplama seçenekleri çıkacaktır.
Peki, neye göre seçim yapacaksınız? Aslında cevap çok karmaşık değil; eğer zemin özelliklerinizden dolayı esnek bir kaplama ihtiyacınız var ise poliüretan kaplamayı seçmeniz daha doğru bir karar olacaktır. Epoksi kaplama, poliüretan kaplamaya göre daha az esnek bir kaplama türüdür.
Beton, şap, mozaik, seramik zeminler üzerine epoksi kaplanabilir. Önemli olan kaplama yapılacak zeminin sağlamlığı ve yüzey pürüzlüğünün sağlanmış olmasıdır. Eğer zemin yeteri derecede sağlam değilse, zemin güçlendirilmelidir.
Epoksi yaptırmaya karar verdiniz, ama fiyatlar ne durumda? Eğer zemininiz hakkında yeterli bilgi sahibi iseniz ve tahmini metrajınızı biliyor iseniz bir saat içinde yazılı teklifimizi size ulaştırıyoruz. Zemininiz sorunlu ise bu durumda gelip zemininizi inceleyerek size net fiyat veriyoruz. Diğer uygulamalarımızda olduğu gibi keşif ve teklif çalışmaları için herhangi bir ücret talep etmiyoruz.
Epoksinin birim fiyatını çeşitli faktörler etkiler. Kaplama cinsi, kaplama kalınlığı, üzerine epoksi yapılacak olan yüzeyin düzgünlüğü, epoksi kaplama metrajı vs. Bu kadar çok değişken bir araya gelince uygulama fiyatını, mutlaka zemin yüzeyine bakıp, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra veriyoruz.
Epoksi boya ve kaplama ürünlerinde bir renk sınırlaması yoktur. Dünya standardına sahip RAL kartelâsından zevkinize uygun dilediğiniz rengi seçebilirsiniz.
Bütün zemin kaplamalarında olduğu gibi epoksi kaplamalarında bir dayanım sınırı vardır alternatiflerinin birçoğuna göre çok daha dayanıklı olan epoksi zemin kaplamaları seçtiğiniz ürünün sertlik derecesinden daha sert bir ürünün etkisine maruz kalırsa yüzeyinde çizikler oluşabilir. (örn: ağır ve sert metallerin yüzeye sürtünmesi ile çizilmeler oluşabilir)
Epoksi ürünler büyük oranda iki bileşenli ürünlerdir ve kimyasal reaksiyon sonucu kururlar oda sıcaklığı baz alındığında kuruma süresi (kürlenme) ortalama 24 saat içerisinde gerçekleşmektedir. Bu süre ürünün yaya trafiğine açılabilmesi için gerekli sertliğe ulaşmasında yeterli bir süredir. Fakat kimyasal reaksiyon devam etmektedir ve epoksi esaslı ürünlerin üstün özelliklerinin ortaya çıkması için final kurumanın gerçekleşmesi yani 7 gün süreye ihtiyaç vardır.
Epoksi esaslı ürünlerin viskozite değerleri ve kuruma süreleri oda sıcaklığı (24 C) baz alınarak hesaplanmaktadır. Sıcaklığın artması kuruma süresinin yani kürlenmenin hızlanmasına sebep olacaktır ve bu durum uygulayıcının çalışma süresini kısaltacaktır. Sıcaklığın düşük olması ise ürünün kuruma süresini geciktirecektir ve viskozitesinde yani kıvamında artışa sebep olacaktır. Bu durum ise ürünün işlenebilirliğini zayıflatacak, özellikle self levelling zemin kaplamalarında kendiliğinden yayılma etkisinde düşüş meydana getirecektir.
Epoksi esaslı ürünler zamanla değişiklik göstermezler. Final kürlenmesi gerçekleşen ürünler yıllarca hiçbir yapısal değişikliğe uğramazlar. Ürünlerin yüzeylerinde zamanla kirlenme meydana gelebilir, fakat kirlenme kaplama içine nüfus etmez dolayısıyla uygun temizleyicilerle temizlendiğinde herhangi bir leke kalmayacaktır. Epoksi zemin kaplamalarında ise yüzey dayanım katsayısı (taber) dikkate alınarak ve kullanılan mekânın yaya trafiğindeki yoğunlukta hesaba katılarak yüzeyde oluşabilecek çizilmeler için yaklaşık bir ömür uzmanlar tarafından belirtilebilir. Bu süre alternatif zemin kaplamalarının çoğundan daha uzun sürmektedir ve en önemli avantajı yüzeysel yenileme çok düşük maliyetlerle yapılabilmektedir.
Epoksi esaslı reçineler genel itibariyle UV dayanımı çok yüksek olmayan ürünlerdir. Bu sebeple standart ürünler dış mekan için çok uzun ömürlü olmayacaktır. Bir dış mekânda uygulama yapılacaksa UV dayanımına sahip epoksi reçineler ile üretilmiş ürünlerin kullanılması gerekmektedir veya benzer kimyasal özelliklere sahip olan poliüretan ürünler tercih edilmelidir.
Eğer bir yüzeye epoksi kaplatmak istiyorsanız zemin mutlaka, dayanıklı bir beton, yüksek dozajlı bir şap vb. türden sağlam bir zemin olmalıdır. Epoksi yüzeyin altı eğer zayıfsa yapılmış olan epoksi kaplama kısa ömürlü olacaktır. Bu nedenle eğer epoksi altındaki zemin kuvvetli değilse mutlaka bu zayıf zemini kuvvetlendirmek gerekecektir.
Evet, seramik yüzeylere de epoksi kaplanabilir. Ama eğer seramiklerde yerden kalkma, ufalanma varsa bunların öncelikle tamir edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir tamir sonrası ancak seramik yüzey üzerine kaplama yapabiliyoruz.
Bu soruya genel olarak iki çeşit yüzey seçeneğimiz vardır diyebiliriz; düz ve dokulu (portakal desenli) yüzeylerdir.
Eğer uygulamayı iş, yaşam, sağlık alanlarında (Hastane, büro, konut vb) yaptıracaksanız seçeneğiniz düz yüzeyli olacaktır.
Kayma problemi olan bölgelerde veya otopark, depo, sistem odası gibi alanlarda epoksi istenirse dokulu yüzeyli epoksi iyi bir alternatif olacaktır.
Islak yüzeyli alanlarda(Mutfak, çamaşırhane vb.) ise genellikle pürüzlü düz yüzeyli epoksi doğru seçenektir. Çünkü bu tür yüzeylerde hem temizlik kolay yapılır ve hem de yüzey kaymaz yapıdadır.